Friday, October 25, 2013

Zašto imam podočnjake? 6+ odličnih trikova sa brzim efektom. "Frape" maska za lice.

Kada razgovaram sa damama o lepoti i aspektima lica koje uglavnom smatramo kritičnim, gotovo neizostavno većina pominje natečenost podočnjaka ili celog lica.
Faktora koji utiču na pojavu podočnjaka i natečenosti lica je toliko mnogo, da ne postoji univerzalno rešenje. Make - up je jedan od načina da privremeno umanjite vidljivost kritičnih predela na licu, ali za dugotrajno rešenje je neophodno pronaći uzrok problema i fokusirati se na njega.
Za pojavu podočnjaka je ponekad odgovorna sama anatomija lica (recimo izražene orbitalne kosti, oči duboko uvučene unutar orbitalnih kostiju, izražene jagodične kosti) na šta se često nadovezuju posledice loše ishrane i načina života.

Najčešći uzroci pojave "kesica" ispod očiju

1.) Prisustvo masnog tkiva u predelu oko očiju. Masno tkivo se prirodno nalazi u očnoj duplji, ali je kod nekih osoba, bilo zbog naslednih faktora ili lošeg načina života, prisutno u većoj meri, stvarajući mehurastu formaciju ispod oka. Javlja se često kod osoba sa povišenim holesterolom u krvi. Za osobe koje imaju ekstremno mnogo masnog tkiva oko očiju, često je jedino trajno rešenje operativno uklanjanje. Za one sa manje ekstremnim simptomima postoji puno kozmetičkih proizvoda koji stimulišu smanjenje debljine masnog tkiva (na bazi kofeina) ili one koje stimulišu pojačanje čvrstine kože (proizvodi sa kolagenom i hijeluronskom kiselinom).
2.) Alergije. Alergije na polen, prašinu i slično kao i problemi sa sinusima često se, između ostalog, manifestuju pojavom podočnjaka i opšte natečenosti lica. U ovom slučaju pomoć lekara je najbolje rešenje (bilo da se radi o upotrebi medikamenata ili drenaži sinusa).
3.) Lokalne infekcije, poput kvarnog zuba koji nije adekvatno lečen, mogu izazvati hroničnu upalu na određenom delu lica pa se na tom mestu zadržava veća količina limfe a time se stvara utisak natečenosti.
4.) Migrenske i reumatske glavobolje često su praćene natečenim kapcima.
5.) Nakupljanje tečnosti u predelu očiju i lica uopšte (može biti nasledno, posledica načina života ili se javljati periodično zbog hormonskih variranja tokom meseca kod žena). Osobama kod kojih se nakuplja tečnost u licu (u čijoj pozadini ne stoji neki ozbiljan medicinski problem poput dijabetesa ili bolesti bubrega) bi najviše koristili adekvatni kozmetički tretmani i pravilne životne navike.

Na šta da obratite pažnju ako vam se često nakuplja tečnost u licu?
Način života. Alkohol, nikotin i neredovono spavanje su svima poznati uzročnici ovog problema.  
Konzumiranje velike količine soli putem ishrane. Brza hrana (npr. McDonalds, kineska kuhinja), mesne prerađevine, grickalice u velikim količinama mogu izazvati zadržavanje vode u vezivnim tkivima i time opštu natečnost lica i tela.
Nedovoljna konzumacija vode. Začuđujuće, ali nedovoljna konzumacija vode kod nekih izaziva reakciju organizma -  zadržavanje što veće količine u telu. Rešenje bi bilo unošenje dovoljne količine tečnosti, naročito ujutru, čime se podstiče drenaža.
Spavanje na niskom jastuku/ nekorišćenje jastuka. Kada ležimo, određena količina limfe iz grudnog regiona prelazi u glaveni. To izaziva priliv tečnosti u predeo lica zbog čega se ujutru budimo blago natečeni. Spavanje na malo uzdignutijem jastuku će sprečiti preteran priliv limfe u glavu i time umanjiti jutarnju natečenost.
Fizička neaktivnost. Fizički nekativne osobe su često podložnije pojavi podbulosti zbog smanjene cirkulacije i sporijeg metabolizma.
Da li preterujete sa nanošenjem noćne kreme? Osobe koje odlaze na spavanje sa ogromnom količinom kreme ispod očiju češće imaju problem sa jutarnjim podočnjacima i podbulošću. Iako nije dokazano, pretpostavlja se da se time povećava elastičnost i rastegljivost kože, što olakšava priticanje velike količine tečnosti tokom noći u dublje slojeve kože.

Trikovi i saveti protiv natečenosti lica i predela oko očiju 

1. Držanje krema i hidrirajućih maski za lice (naročito onih u gel formi) u frižideru. Možda se ne dopada svima, ali ovo je veoma efektan trik. Ukoliko imate kutak u frižideru gde ne držite namirnice, pokušajte ovo. Držanje kreme za lice na hladnom mestu neće samo očuvati delotvornost njenih sastojaka, već će i efekat hlađenja natečenog  područja izazvati brzo oticanje tečnosti.
2. Kreme za lice i predeo oko očiju sa kofeinom. Ovo nije isto što i unošenje kofeina ishranom! Postojala je velika debata oko toga koliko kofein zapravo deluje na uklanjanje podočnjaka, naduvenosti (i celulita). Tim za istraživanje fiziologije kože i farmakologiju kozmetičke kuće Clinique je radio dosta in vitro testiranja na ovu temu. Njihova zapažanja su da kofein ima sposobnost dubokog prodiranja u kožu, do samog hipodermisa i menjanja metabolizma masnih ćelija, ultimativno utičući na smanjenje njihovog volumena. Neka univerzitetska istraživanja britanskih naučnika (Richard Guy,  University of Bath, UK) su potvrdila ovu konstataciju. Kofein takođe stimuliše drenažu potkožne tečnosti i ima anitiritantna svojstva. Ukratko, bilo da su vam podočnjaci izazvani pojavom masnog tkiva oko očiju ili nakupljanjem tečnosti, kreme na bazi kofeina mogu da pomognu. Ima bezbroj proizvoda na tržištu na bazi kofeina, npr. Garnier caffeine Dark Circles roll on koji ujedno umanjuje i pigmentaciju ispod očiju, Truly Radiant roler za predeo oko očiju od Avona ili skuplji Clinique Repairwear Intensive Eye Cream. 3. Napravite jak zeleni čaj, razlijte ga u kalup za pravljenje ledenih kockica i zamrznite ga. Svakog jutra, izvadite po jednu kockicu, zavijte je višestruko u gazu ili platnenu maramicu i nežno pritiskajte predeo oko očiju. Vodite računa da kontaktna površina ne bude suviše hladna, kako ne biste izazvali pucanje kapilara. Masirajte u smeru od korena nosa ka spoljnom uglu oka zatim ka uhu i naniže, od uha do korena vrata. Time ćete stimulisati limfne čvoriće i prirodnu drenažu tečnosi iz lica. 

Ledene kockice zelenog čaja su ekonomičan i ujedno efektan način da se rešite natečenosti 
4. Ledene kockice instant kafe. Jaka instant kafa, zamrznuta u kockice takođe deluje fantastično. Na taj način ćete iskoristiti drenažnu i stimulativnu moć kofeina, kombinovanu sa efektom hladne obloge. Praktikovanje ove metode daje fantastične i gotovo momentalne rezultate.
5. Maske za lice od belanaca (ili bilo koja maska koja se suši i zateže na licu) je takođe dobar način da se izborite sa natečenošću i privremeno umanjite vidljivost eventualno postojećih bora. Ulupajte 2 belanca i nanesite na lice. Bitno je da pritom ležite. Ove maske funkcionišu na principu zatezanja kože, čime se podstiče oticanje potkožne tečnosti u dublja tkiva.
6. Masaža lica. Ukoliko nemate vremena da tragate za adekvatnom kremom protiv podočnjaka, ne volite da držite maske za lice niti podnosite hladne obloge, ovo je fantastična metoda kojom možete brzo i efikasno umanjiti natečenost lica i podočnjaka. Detaljnije u nekom od narednih postova... 

Masaža lica je jedna od najmanje zahtevnih metoda koje efikasno uklanjaju natečenost izazvanu nakupljanjem tečnosti

7. Probajte domaće maske za lice sa kafom ili kakaom...  


„Frape“ maska protiv natečenosti lica i predela oko očiju

Ova maska postoji u više varijanti, ali ja koristim sledeću... U posudicu pomešajte 1 kašiku mlevene kafe sa 3 kašike hladnog jogurta i kašičicom meda. Nanesite je na lice i dozvolite da deluje 20 minuta. Isperite je, nežnim, kružnim pokretima. Ova maska će gotovo momentalno osvežiti vaše lice, umanjiti natečenost i vratiti vam zdrav ten. Možete da je napravite uveče i ostavite tokom noći u frižideru i nanesite je ujutru na lice. Kofein iz kafe će stimulisati drenažu tečnosti i ublažiti evenutalne iritacije na koži, dok će jogurt i med pomoći da povratite svež ten i dubinski će hidrirati vašu kožu. 

Probajte "Frape" masku za lice 

Nega ili „ludilo“? Mnoge od nas već znaju, ali za one koje nisu znale... Krema za hemoroide je nekada bila tajni trik holivudskih šminkera, kako bi svojim klijentima umanjili podočnjake i natečenost lica. Hvala Bogu, pa sada imamo ogroman izbor efektnih proizvoda za negu lica!

Ostanite lepe, hvala što čitate Beautymark!