Saturday, November 2, 2013

Izrazito ošetećena kosa. Brzi trikovi za „spas“ oštećene kose (DEO I)

Kada primenjujete preparate sa vodonik - peroksidom (farbe za kosu) ili blanš, neizostavno je oštećenje kose, ma koliko vas u profesionalnim salonima uveravali u bezbednost nekog tretmana za posvetljivanje ili farbanje kose. Blanš uklanja prirodni pigment iz kose, oštećuje zaštitnu ovojnicu dlake, uklanja prirodne masnoće sa kose koje imaju zaštitnu ulogu i generalno narušava proteinsku strukturu kose. Zagrejani aparati za ispravljanje i oblikovanje frizure pri hroničnoj upotrebi takođe oštećuju zaštitni omotač dlake, pa je dlaka podložna brzoj degradaciji.
Klasični znaci visoke oštećenosti kose su odsustvo sjaja, lomljivost vlasi, iscvetali krajevi, teško rasčešljavanje i nedostatak “težine“ (kosa izgleda kao da lebdi).
Kada govorimo o regeneraciji kose, obično razlikujemo dva aspekta: 1. regeneraciju korena (dlakin folikul, živi deo dlake) i 2. regeneraciju oštećenih krajeva. Za regeneraciju korena postoji mnogo više metoda i publikovanih studija. Regeneraciju korena možemo pospešivati i unošenjem vitaminskih supelmenata, ishranom kao i adekvatnim preparatima za negu. Regeneracija oštećenih krajeva je dosta diskutabilna, daleko kompleksnija i gotovo nikada ne može biti potpuna, ma šta nam kozmetičke kuće obećavale. Moguće je delimično ojačati narušenu strukturu dlake i sprečiti dalje propadanje.
Ova tema mi je posebno bliska kako zbog mog poziva, tako i zbog činjenice da sam tokom godina bila plavuša, crvenokosa, crnka a zatim brineta.
Nema magičnog načina da povratite kosu u prvobitno stanje nakon jakog oštećenja farbanjem ili visokom temperaturom, ali je dobro da razmišljate o zaustavljanju daljeg oštećenja i da se pridržavate nekh pravila nege.
Čuveni Kim Vo, frizer slavnih plavuša poput Britney Spears, Kate Hudson i Katherine Heigl, savetuje da kosu ne treba oblikovati odmah nakon blajnhanja/ posvetljivanja/šatiranja -  treba ostaviti kosu da se prirodno suši. Kim Vo dalje savetuje - ne češljajte kosu, nemojte je vezivati, nemojte koristiti aparate za ispravljanje, uvijanje niti sušenje kose narednih 36 sati. Kako on tvrdi, kosi je potrebno 36 sati kako bi joj se obnovio prirodan zaštitni omotač. Ako ovaj proces prekinete oblikovanjem, uništićete svaku šansu da je oporavite nakon intenzivnog posvetljivanja. Pokušala sam da pratim njegove savete i mogu vam reći da zaista vrede. 

Kim Vo, frizer slavnih lepotica

Evo još nekih saveta kako da ojačate oštećenu kosu:


1. Ne odlazite na tretmane posvetljivanja kose makar mesec dana.
2. Ne perite kosu prečesto. Bilo da imate masnu ili normalnu kosu, u nekom periodu koristite šampone za suvu, oštećenu kosu. Šamponi formulisani za masnu i normalnu kožu obično sadrže dosta grubih, štetnih odmašćivača. Time se dalje narušava proteinska struktura kose. Ako možete da izdržite, perite kosu dan ređe u odnosu na uobičajenu učestalost pranja.
3. Ako ste u stanju da podnesete, probajte šampon za suvo pranje kose. Ovakvi proizvodi su u poslednje vreme sve traženiji, i ima ih skoro svaka drogerija, npr. Syoss (Lilly, DM), Oscar Blandi (Sephora).
4. Izbegavajte upotrebu šampona protiv peruti. Uglavnom su veoma jaki i odmašćuju kosu nekontrolisano, ostavljajući već oštećenu kosu još krhkijom.
5. U nekim situacijama, ukoliko koristite previše preparata za oblikovanje, poput sprejeva, gelova i pena (a i zbog tvrdoće vode iz slavine) oko dlake se stvara nepropusni sloj od ostataka ovih preparata. Time, kada nanesete masku za hidrataciju kose, gotovo ništa od blagotvornih sastojaka ne može prodreti do dubljih slojeva vlasi. Zato povremeno koristite blage, prozirne šampone (u nazivu obično stoji „clarifying shampoo“). Johnson & Johnson i Pantene imaju veoma nežne ali efektne šampone iz ove kategorije.
6. Ne frotirajte kosu grubo peškirom (radije samo nežno pritiskajte). Jako oštećena kosa je krhka poput tankog stakla i rizikujete da vam znatan procenat opadne.
7. Regenerator za kosu je uglavnom nedovoljno koncentrovan, pređite na masku za negu kose.
8. Preparati na bazi proteina žitarica (npr. L’Oreal  Elseve Total Repair Extreme maska i regenerator za kosu) su jako blagotvorni u reparaciji proteinske strukture dlake.
9. Probajte preparate na bazi ulja semenki grožđa. Preparati sa ovim uljem nisu skupi i sve ih je više. Ulje semenki grožđa je veoma lagano, bogato vitaminom E i linolnom kiselinom. Linolna kiselina pruža zaštitu od gubitka vlage.
10. Preparati sa argininom i keratinom. Arginin je esencijalna amino kiselina i ima ulogu u regeneraciji ćelija. Dokazan je pozitivan efekat ovog jedinjenja na regeneraciju korena kose. Keratin je prirodna proteinska komponenta ljudske kose. Preparati na bazi keratina mogu povećati otpornost dlake. Loreal Eseve Tripple Resist linija je izuzetno intenzivna (čak je i regenerator dovoljno jak da vam ne treba maska) i sadrži keratin i arginin.
11. Ulja za negu kose ili tretmani bez ispiranja su obavezni. Upotrebljavajte ih za suve krajeve svakodnevno. Arganovo ulje je odlično za duboku hidrataciju. Preparati na bazi ulja jojobe, bademovog i maslinovog ulja su takođe dobri za hidrataciju kose. Probajte Advance Techniques Strengthen & Protect tretman bez ispiranja od Avona. Sadrži keratin i arginin i dobar je ako vam je kosa sklona opadanju.
12. Nemojte mešati preparate za sjaj kose (Garnier i Schwarzkopf imaju mnoštvo ovakvih sprejeva za sjaj) sa tretmanima za negu kose. Preparati za sjaj samo kamufliraju oštećenje i nemaju regenerativnu moć.
13. Poslednje ali ne najmanje važno - morate da skratite oštećene krajeve. Znam, znam...  Makar centimetar na svake 4 nedelje će pomoći da se opšti izgled vaše kose popravi. Izrazito oštećeni krajevi se ne obnavljaju, postoji samo šansa da se oštećenje proširi! 

Oštećena kosa pod elektronskim mikroskopom. Koliko je ovo moguće obnoviti?

Par domaćih trikova za tretman oštećene kose

* Ispiranje kose razblaženim jabukovim sirćetom će pomoći da se uklone nakupljeni ostaci preparata za oblikovanje kose, koji sprečavaju prodiranje hranljivih komponenti regeneratora u dublje slojeve dlake.
* Ispiranje kose hladnom vodom nakon nanošenja regeneratora će omekšati kosu i učiniti je sjajnom jer se time pospešuje obnavljanje zaštitnog omotača vlasi.
* Kako češljate kosu? Uvek otpočnite češljanje od krajeva ka korenu. Iznenađujuće je koliko često činimo grešku češljajući se od korena ka krajevima. Time se povećava šansa  da se kosa umrsi i stvore „čvorići“, pa se kosa još više oštećuje u pokušaju da se rasčešlja.
*Ne raščešljavajte mokru kosu. Taj „luksuz“ sebi mogu da dozvole samo osobe sa jakom, neoštećenom kosom!
* Izbegavajte aparate za ispravljanje i uvjanje kose. Ukoliko baš morate, obavezno koristite preparate za zaštitu od visoke temperature. Arganovo ulje je takođe dobro za zaštitu od visoke temperature.
*Kokosovo ulje (slobodno ga možete kupiti u apoteci ili supermarketu, ne mora biti posebno naslovljeno za negu kose) možete blago zagrejati i naneti na vlažnu kosu (tretman toplim uljem). Izvanredno je efektno u vraćanju sjaja i elastičnosti kosi. Radite ovaj tretman makar na svake 2 nedelje.
* Ako ne idete nigde, možete da stavite masku za kosu na krajeve kose, nežno pokupite kosu u punđu i pustite da deluje tokom dana i uobičajeno operete kosu uveče.
* Po recepturi naših baka. Domaće maske za kosu na bazi jaja i ulja (maslinovo je najbolje) zvuče po malo zastrašujuće, ali su izvanredno efektne. Jaja su bogata proteinima i značajno mogu da uklone znake oštećenja. Dobra su u prevenciji lomljenja vlasi. Stavljajte ovu masku samo na oštećene krajeve, izbegnite koren. U Americi su proizvodi pod nazivom „majonez za kosu“ postali hit (žao mi je ako sam vam upropastila apetit!)
* U regularni regenerator za kosu dodajte kašiku maslinovog ulja, nanesite na sveže opranu kosu i sačekajte 5 do 10 minuta i zatim isperite. Ovo je odličan metod za hidrataciju kose.
* Veoma popularni u Americi (mada kontroverzni) su tretmani za jačanje kose, bazirani na kombinaciji preparata sa keratinom primenjenih na kosu nakon čega se kosa zagreva aparatom za ispravljanje kose. Ako ste dovoljno vešti i sigurni u sebe, možete da probate ovaj metod. Na oštećene krajeve kose nanesite masku ili regenerator velike hidrirajuće moći. Umotajte svaki pramen u aluminijumsku foliju. Zatim pramen obavijen folijom stavite unutar prese za kosu. Ne koristite maksimalnu temperaturu. Zadržite pramen u presi desetak sekundi i zatim pređite na naredni. Na kraju operite kosu i nanesite regenerator na uobičajen način.Za intenzivan tretman oštećene kose po domaćoj, oprobanoj recepturi, pročitajte nastavak na sajtu Mogu Ja To Sama!