Monday, November 18, 2013

„Skidanje“ crne (trajne) farbe sa kose. Lično iskustvo.

Svaka druga žena koja farba kosu je imala ovo iskustvo - niste zadovoljni nijansom koju ste dobili farbanjem kose. Ako niste radili ništa drastično (iz plave u crnu, neobično šatiranje, „neon“ boje), rešenje nije tako komplikovano. 

 
Nisam imala ovaj tipičan problem. Volela sam da farbam kosu u crno i godinama sam to činila. Uz mala variranja, bila sam crnka 10 godina. Meni je jednostavno dosadila crna boja i želela sam da je posvetlim (da budem brineta ili tamnoplava) i tu su počeli problemi...

Pre nego nastavim, moram da naglasim da nisam profesionalni frizer i da ovo nije članak u kome bih nekog ubeđivala da radi isto što i ja. Uklanjanje crne farbe sa kose je izuzetno teško, naročito ako ste se godinama farbali u istu nijansu. Ne tvrdim da je postupak koji sam ja koristila najbolji i najbezbedniji, već je samo jedan od načina i uvek bih prvo savetovala da se konsultujete sa svojim frizerom ako želite da ispirete farbu sa kose....
A sada moja priča... Dakle, farbala sam kosu crnom trajnom farbom godinama. Vremenom mi je jako dosadila i pošto (za toliko znam) je gotovo nemoguće preći iz duboke crne u neku svetliju nijansu, pitala sam svoju frizerku šta da radim po tom pitanju. Rekla mi je da često čuje od klijenata ovo pitanje i da crna kosa jednostavno vremenom dosadi a užasno ju je teško posvetleti a da pritom to izgleda lepo i prihvatljivo. Rekla mi je da postoje rastvori za skidanje farbe ali da su najefektniji kada ste se samo jednom farbali, pa ste se pokajali, ali da ne garantuje rezultate nekom ko se iz meseca u mesec, godinama, farba u crno. Njen savet je bio da ja jednostavno prestanem da se farbam i pustim prirodnu kosu. Pokušala sam, ali je mnogo lakše to reći nego učiniti. Prirodno sam svetla brineta, i svetao izrastak na crnoj kosi izgleda užasno! Stidela sam se da se pojavim u javnosti. Džaba lepa šminka, doterivanje kad imate odvratan izrastak! 


Odustala sam i prefarabala se opet u crno jer sam imala neki važan događaj zbog koga sam morala da izgledam lepo. Neke 2 godine sam bila crna i onda sam otišla u drugi salon... Dok me je šišala, pitala sam frizerku šta da radim da uklonim crnu boju sa kose... Moram da pomenem da imam poštovanja prema frizerima koje spominjem (imena salona ću izostaviti) u tekstu, svi su iz respektabilnih salona, ali jednostavno moj zahtev je bio riskantan i razumem zašto niko nije želeo da bude odgovoran ako se nešto loše desi mojoj kosi. U ovom salonu odgovor je bio još više poražavajuć... Pošto sam počela da koristim kolor šampon, frizerka mi je objasnila da se oni još teže uklanjaju sa kose i da jedimo mogu da probam blanš, ali da mi uopšte ne garantuje dobar ishod. Odustala sam...
Ima devojaka kojima se farba ispire tokom vremena i polako postaje sve svetlija, ali moja kosa tako jako prima crni pigment da se nijansa ne posvetljuje čak i kada se ne farbam 3 meseca. Tražila sam na netu rešenja, i bilo je tu svakojakih stvari... Bilo je priča o šamponima za uklanjanje farbe, ali te šampone nisam uspela da nađem u svojoj okolini. Držala sam limunov sok - ništa... Pokušala sam da stavim hidrogen na jedan pramen u nadi da će se makar malo posvetleti - ništa. Jednom sam čak pokušala da se prefarbam u „tamnu čokoladu“. Rezultat je bio užasan (očekivala sam to). Imala sma braon koren i ostatak kose je ostao nepromenjen, crn.
Otišla sam u treći salon i tamo mi je frizerka rekla da nije sigurna da može da mi ponudi pravo rešenje... Ponudila je šatiranje kao rešenje, ali meni se to nije dopalo, prvo zato što mi krajnje nesimpatično zvuči, a drugo zato što se koristi čist blanš.
Rešila sam da prestanem da se farbam i da se ošišam kratko... U međuvremenu sam pretraživala net za savete i videla da nisam jedina sa ovim problemom. Stalno se pojavljivala jedna tehnika koju su preporučivali i amateri i neki profesionalni frizeri... Nije namenjena drastičnom menjanju boje, već samo blagom ispiranju postojeće boje kako biste se uspešnije prefarbali u drugu nijansu. Uglavnom je zovu „soap capping“ a ja je zovem jednostavno „šampon“ za ispiranje farbe za kosu. Metod je jednostavan i po mom mišljenju nije najekstreminji. Ako uzmemo u obzir da neki posvetljuju crnu kosu čistim blanšem, uz više uzastopnih nanošenja, šampon za ispiranje farbe za kosu je razumna metoda.
Rešila sam da pokušam da posvetlim kosu (imala sam izrastak od par centimetara) i ukoliko mi ovo ošteti kosu, ili ne deluje, planirala sam da se ošišam skroz kratko.
„Šampon“ za ispiranje trajne farbe za kosu. Prvi put sam bila prilično zabrinuta da se nešto ne desi mojoj kosi. Pripremila sam kosu - bilo je neophodno da bude dobro oprana prozirnim šamponom, i nije trebalo nanositi nikakav regenerator nakon pranja. Za kosu se pravi smesa od 1 ravne kašike blanša, 1 kašike hidrogena (6%, 8.8 % i 12%) i 4 kašike prozirnog šampona. Prvo se pomeša hidrogen sa blanšem u srednje gustu pastu i zatim sadržaj razblaži šamponom. Dobro se pomeša dok skroz ne bude homogeno.To se nanese na vlažnu kosu i kosa se dobro istrlja i blago pročešlja. Ja nisam nanosila ovo blizu korena, nisam želela da rizikujem. Nakon toga se kosa pokupi i stavi pod plastičnu kapu. Čeka se 10 minuta, i svakog minuta se prati šta se dešava sa kosom. Ako se primeti bilo kakva čudna promena treba odmah isprati. Posle 10 minuta, može se držati još dodatnih 5, ali non stop treba paziti da li je sve ok sa kosom. Ispere se, kosa se zatim opere temeljno, nanese se intentzivna maska za hidrataciju. Proces ne treba ponavljati u razmacima manjim od 2 do 3 nedelje.
S obzirom da se relativno mala doza blanša rastvara u šamponu i nanosi na vlažnu kosu (blanš se obično stavlja na suvu radi punog efekta) efekat je neuporedivo blaži od čistog blajnhanja pa je i šansa za oštećenje daleko manja.
U pošetku sam se plašila da će mi kosa pobeleti, jer sam bila ubeđena da je blanš mnogo jak čak i tako razblažen. Kada mi se kosa osušila, videla sam da je malkice svetlija. To nije bila neka boja, samo je izgledala kao crna koja se isprala malo. Kosa mi nije bila suva i oštećena, izgledala je normalno, imala je uobičajen sjaj, nije bilo suvih vrhova.
Kada sam kasnije „istraživala“ na netu sastav mnogih gotovih kompleta za ispiranje neželjene boje primetila sam da se sastoje baš od biljnog šampona i komponente za posvetljivanje (neka kiselina) koje se mešaju zajedno i nanose na kosu, pa pretpostavljam da princip koji sam koristila nije besmislica i da postoji u mnogo varijanti, koje se verovatno razlikuju po učinku i tome koliko oštećuju kosu. U našim drogerijama sam viđala prašak u kesici za skidanje farbe, ali je ono što sam ja imala prilike da vidim bio manje - više razblažen blanš. 
Posle prve primene "šampona"

Još par puta sam uradila isti postupak u razmacima od po 2 nedelje. U međuvremenu sam dobro brinula o svojoj kosi - blagi šamponi, maske, tretmanuljem, nanosila tretmane bez ispiranja svakog dana na vrhve, arganovo ulje... Puno od navedenih saveta iz članka o oštećenoj kosi mi je baš koristilo u ovom periodu.
Crna boja je vremenom izbledela. Nije to bila neka definisana boja ali je počela polako da se približava prirodnoj boji moje kose. Neki pramenovi su bili uporniji od drugih, generalno su mi vrhovi ostali tamniji a idući ka temenu bila je sve svetlija.
Otišla sam kod frizera da skratim vrhove i nisam ništa pominjala o celom ispiranju crne farbe. Rekla sam sebi - ako je dobra, primetiće da sam nešto radila. Dok mi je češljala kosu pitala me je : „Da li si nešto radila sa kosom?“ Mislila je da je neka čudna farba u pitanju. Rekla sam joj da sam ispirala crnu boju sa kose. Pitala me je kako sam to uradila i ispričala sam joj ukratko. Iznenadilo me šta je dalje rekla : „Da, to jeste jedan od načina. Samo, njega ne trebaš da koristiš u nedogled. Vremenom ipak oštećuje kosu. Dovoljno si je posvetlela, sada je prefarbaj u najbližu svetliju nijansu, ništa drastično. Sigurno nećeš prvi put biti prezadovoljna, ali posle par farbanja će se ujednačiti i biće ok. Ako budeš imala poteškoća, javi se.“
Bilo mi je drago što je frizerka bila iskrena i dala mi savet od koga nije želela da profitira. Stvarno cenim to.
Poslušala sam je i prešla u „crveni ćilibar“. Kosa je poprimila boju, nisam više bila crnka! Odahnula sam. Užasno mi je bila dosadila. Naravno, ova nova nijansa nije bila ujednačena, ali sam mogla da se pojavim u javnosti. 

Prvo farbanje
Posle drugog farbanja
Posle trećeg farbanja

Nakon još 2 farbanja, u razmacima od po 4 nedelje, kosa mi je konačno izgledala onako kako sma želela. 
Još jednom, ovo je moje iskustvo, nije apsolutni garant za uspeh i ako želite da pokušate, radite na ličnu odgovornost.
Prava pouka koju sam izvukla iz ovog iskustva je:
- Uvek prvo potražite stručno mišljenje, ako niste odlučni šta da radite,  
- Nemojte nikada da se rukovodite samo jednom preporukom frizera,  
- Ako ste dovoljno strpljivi, jednostavno dozvolite da vam prirodna kosa izraste,  
- Ako ste se samo jednom ofarbali i niste zadovoljni, nemojte da isprobavate ovaj šampon za skidanje farbe. Idite u salon. To je relativno lako rešiv problem za svakog frizera i sigurna sam da će imati dobro i neinvazivno rešenje za vas. Moj slučaj je bio komplikovaniji, jer sam na kosi imala „milion“ slojeva crne farbe i frizeri jednostavno nisu želeli da eksperimentišu sa mojom kosom.
- Najbolji mogući savet koji imam da ponudim je da se opredelite za polutrajne farbe za kosu. Svakom može da se desi da bude nezadovoljan dobijenom bojom ili da mu trenutna boja dosadi, a polutrajna farba će se vremenom isprati, i moći ćete da lako pređete u drugu nijansu bez „intervencije“ frizera. Pošto se ona ravnomerno ispire, neće vam se pojavljivati jasno vidljiv izrastak. Takođe, manji je rizik od pojava tzv. „demarkacija“ - horizontalnih zona (poput tamne ili svetle štrafte) na kosi koje se pojavljuju kada koristite trajnu farbu i pokušavate da promenite nijansu, ili ako stalno menjate brendove farbi za kosu.
- „Šampon“ za ispiranje farbe za kosu mogu da pokušaju osobe koje se godinama farbaju istom trajnom bojom (crne, smeđe, crvene i „neon“ nijanse). Razultati variraju od slučaja do slučaja. Generalno, nije suviše štetna metoda i može da posluži kao alternativa.