Saturday, January 4, 2014

DIY preliv za kosu, bez rizika od oštećenja

Prelivom (tonerom) za kosu se obično koriguju neki neželjeni efekti koje dobijamo farbanjem kose. Sve osobe koje farbaju svoju kosu povremeno imaju poteškoća da dobiju željenu nijansu boje koju su odabrali. Uobičajeno se pojavljuju neželjeni žućkasti, crvenkasti, violet ili sivi podtonovi. Veoma je bitno postići idealnu nijansu kojom će osoba biti sasvim zadovoljna i koja će (idealno) biti komplementarna boji tena. Recimo, osobi u čijoj koži preovladavaju ružičasti tonovi, a koja se farba u plavo, neće lepo pristajati žuti podtonovi farbe, pa ukoliko se oni pojave nakon farbanja, moguće je  „neutralisati“ ih plavim, srebrnkastim ili violet prelivom za kosu.

Prelivom za kosu se mogu „neutralisati“ neželjeni tonovi farbe, a isto tako se neki mogu dodatno pojačati.

Preliv za kosu se može upotrebljavati i za korigovanje tonova u kosi koja nije farbana. Recimo, kod prirodnih plavuša koje bi želele da „neutrališu“ žućkaste tonove u svojoj kosi, ili kod pepeljastih brineta koje žele da dodaju toplije (bakrane, karamel, crvene) tonove svojoj kosi.

Preliv za kosu je transparentan (osnovna boja kose je vidljiv ispod), kao što i sam naziv implicira.

Ukoliko kosu farbate u salonu, vaš frizer već zna šta treba da učini ukoliko niste zadovoljni dobijenom nijansom.

Za osobe koje se same farbaju, postoji veliki izbor gotovih preliva za toniranje tretirane (i netretirane)  kose na tržištu. 

Možete i sami napraviti sopstveni preliv za kosu pomoću regularne farbe za kosu i hidrogena od 3%.  

Metoda koju ću navesti je nešto drugačija od uobičajenih. Jednostavna je, udobna i brza. Za nju sam prvi put saznala od britanskog makeup & hair entuzijaste Majkla Džejmsa (Michael James). Ni on ni ja nismo izumitelji ove metode. Ovako načinjen preliv za kosu je nežan, pruža decentan efekat i ne oštećuje kosu. Omogućava nežno toniranje. Kosa izgleda sjajnije i živahnije nakon tretmana.

Prvi korak je utvrđivanje koji se efekat želi postići – „neutralisanje“ neželjenih tonova farbane kose ili isticanje (akcentovanje) nekih tonova u kosi. Na primer, ukoliko blajnhate kosu i tim procesom ste dobili svetlu boju kose u kojoj preovladavaju žuti tonovi, možete „neutralisati“ žute tonove pepeljastim, violet ili plavim prelivom. Za „neutralisanje“ neželjenih tonova koristite krug boja.


U nekim slučajevima, farba se ispire sa kose i vremenom gubi svoju lepotu. Prelivom za  kosu joj se može vratiti prvobitna lepota i sprečiti preučestalo tretiranje kose farbom.


Ukoliko se farbanjem kose dobije boja kojom preovladavaju tonovi koje biste dodatno da istaknete, napravite preliv u kome preovladavaju tonovi u opsegu boje osnovne farbe (ona koja je korišćena za farbanje kose). Recimo, na kosu ofarbanoj „đumbir“ nijansom može se nanesti preliv načinjen od „ticijan crvene“ farbe za postizanje efekta „plameno crvene“ kose. 

Naredni korak je detaljno pranje kose. Kosu zatim treba blago isfrotirati. Za ovo toniranje kosa bi trebalo da je vlažna, ali ne sasvim mokra.

U porculansku ili keramičku posudu treba nasuti oko 100 ml regeneratora za kosu, po želji. Ukoliko je kosa kratka, ili duža, zapreminu treba podesiti tako da bude dovoljna za bogato prekrivanje kose od korena do vrhova.

Beautymark: Pravljenje jednostavnog preliva (tonera) za kosu

 U regenerator se stavlja nekoliko kapi regularne farbe za kosu željene boje (idealna bi bila polu – trajna, mada se može koristiti i trajna jer se većina njih na vlažnoj kosi ponašaju kao polu - trajne). Količina se temeljno sjedini. Boja dobijene smese bi trebalo da bude blago bojadisana u željenu nijansu, ništa intenzivno (npr. ružičasta, plavičasta, crvenkasta...). 
 
Beautymark: DIY toner (preliv) za kosu

Dobijeni preliv se nanosi na vlažnu kosu, ravnomerno. Sačeka se 20 minuta. Sve vreme se prati razvoj efekta. Kosa se ispere, osuši i oblikuje po želji.

Dobre strane ovog preliva (tonera) za kosu.  Prilično sam zadvoljna ovom metodom jer mi ni malo ne oštećuje kosu. Njome uspevam da se rešim viška žutih tonova u mojoj kosi (farbam se „karamel“ bojom) i da ih nadomestim crvenkastim. Ova metoda ne uključuje upotrebu hidrogena, pa je kosa relativno „pošteđena“ dodatnog hemijskog tretiranja. Doduše, za toniranje kose se koristi farba ali u minimalnoj količini (par kapi). Ne morate biti profesionalac da biste na ovaj način tonirali kosu. S obzirom da je efekat veoma nežan, nema puno šansi za pogreške. Nema transfera boje na peškiru, odeći ili predmetima koje dodiruje vaša kosa. 

Beautymark: Crvenkasti preliv za kosu
Beautymark: Crvenkasti preliv za kosu (blic)
Sve veći broj brendova za negu kose lansira linije toniranih šampona za pranje kose i regeneratora (npr. John Frieda® Sheer Blonde®), koje mogu koristiti amateri i koji se baziraju na navedenom principu.

Lošija strana ove metode je da je nešto kratkotrajnija. Farba korišćena za preliv se vezuje za spoljne slojeve vlasi kose, s obzirom da se ne koristi hidrogen. Zbog toga se i lako ispire. Za osobe koje ne menjaju nijansu kose i uvek žele isti efekat, ovo može biti neadekvatna metoda, jer traži češće obnavljanje.

Za osobe koje vole da eksperimentišu i svaki put nijansiraju kosu drugačije, ili za osobe koje još nisu farbale kosu i koje bi pokušale prvo sa prelivom koji će se lako isprati, ovo je savršena, neinvazivna metoda.

Manje invazivne metode za toniranje kose od navedene su jedino prelivi sačinjeni od biljnih čajeva. 

P.S. Za osobe koje nisu sigurne da li je preliv za kosu pravi odgovor za njihove zahteve, savetujem dodatno informisanje na ovu temu.

15 comments:

 1. Dopada mi se post, mislim da cu upravo smuckati nesto jer mi je dosadila prirodna boja a ne bih da se farbam opet :)

  ReplyDelete
 2. Sjajno! :) Bas mi je falio ovakav post. :) Nisam se do sada farbala, i ne usudjujem se, a htela sam da probam preliv. Vrlo lepo i detaljno objasnjeno. :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti. Nadam se da će biti od koristi.
   :)

   Delete
 3. Molila bih vas da mi pomognete da pronadjem kod nas preparate Lee Stafford,pokusala sam sama ali nisam uspela..Unapred hvala :)

  ReplyDelete
 4. Gde mogu da pronadjem kod nas Lee Staford preparate za kosu? Sve sam pokusala ali ih sama ne pronalazim,hvala unapred !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moraću da se raspitam... Užasno nam je ograničeno tržište. Znam da su u Britaniji uobičajena drogerijska marka, kod nas možda proveriti u Sefori. Ako uspem da saznam, ostaviću u odgovoru.

   Delete
  2. Prisutni su na hrvatskom tržištu, takođe. Proveriti da li je putem sajta click2chic.hr, kod kojeg postoji opcija online kupovine, moguća isporuka u širem regionu. Veliki pozdrav.

   Delete
  3. P.S. Od izuzetno velike koristi mogu biti lokalni (veći) frizerski saloni i konsultovanje sa profesionalnim frizerom u vašoj blizini. Mogu vas uputiti na lokalnog dobavljača. Poslednja (moja, i svima dobro poznata) opcija je dolaženje do proizvoda koji su ređe dostupni kod nas uz pomoć nekog ko češće boravi u zemljama EU. Nažalost, nemamo puno opcija.

   Delete
 5. Ovo je super, rešila sam da se više ne farbam i već mi je dosadilo. Taman ću ovo probati da ne oštetim ponovo kosu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala! Drago mi je da je članak zanimljiv. :)

   Delete
 6. Nisam nikada stavljala preliv...nije mi ni padalo na pamet sama to da čačkam jer se plašim da nešto ne zabrljam :)
  Možda kad mi se ispere boja koju sad imam pokušam pa da vidim kako će ispasti :)

  Nominovala sam te pa pogledaj, http://superlady381.blogspot.com/2014/01/liebster-award-nominacija.html

  ReplyDelete
 7. Hvala na nominaciji i komentaru, pogledaću! :) Poydrav!

  ReplyDelete
 8. Jedan savet mi treba za preliv, ako je farba sa hidrigenom u ovom slucaju uljani hidrogen da li se sipa I farba I hidrogen u regenerator? :-) hvala

  ReplyDelete
 9. Nne. To je zasebna tehnika. Troprocentni (3%) hidrogen (voditi računa da nije viši procenat, jer to je već obično farbanje kose) se pomeša sa farbom za kosu u odnosu 1:1 i smesa se kao takva nanosi na kosu, kao kod regularnog farbanja kose. Bez regeneratora. Ta metoda nosi za neki stepen veći rizik od ošetećenja, ali je efekat trajniji. :)

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.