Friday, January 17, 2014

Uklanjanje nepoželjne nijanse farbe za kosu (posvetljivanje) tretmanom na bazi vitamina C - bez rizika

Kada dobijete neželjenu nijansu farbanjem kose, uvek je dobro posavetovati se sa profesionalcem ukoliko odlučite da ne zadržite nijansu.  
U sredinama sa razvijenim tržištem ima puno gotovih preparata za uklanjanje neželjene farbe sa kose, no u manjim sredinama često se samo može kupiti blanš - nešto sa čime se ne sme igrati!

Jako je mnogo alternativnih, „domaćih“ metoda za uklanjanje nepoželjne nijanse farbe za kosu. Uglavnom ne funkcionišu dovoljno efikasno, neke su samo mit, dok su neke izuzetno opasne po „zdravlje“ kose. Generalno, uvek prvo treba pitati profesionalca. Praktično, većina nas se ipak ne obraća svom frizeru kada ima ovakav problem.

Tretman kose vitaminom C. Ova metoda je „online hit“, zbog svoje jednostavnosti, činjenice da je izuzetno jeftina, brza i ne pretstavlja značajan rizik od ošetećnja kose. Sajtovi poput haircrazy.info, britanski makeup & hair entuzijasta i Youtube ličnost Michael James (između ostalog profesionalni frizer) su bili moj prvi izvor informacija o ovom tretmanu.

Kako funkcioniše tretman za uklanjanje farbe na bazi vitamina C? U ovom slučaju, za uklanjanje neželjene farbe se koristi blagi kiseli rastvor askorbinskekiseline (komponente vitamina C), pojačan deterdžentom (šamponom za kosu). Budući da je relativno nežna, daleko blaža od hidrogena, blanša i drugih klasičnih „oruđa“ za menjanje boje kose, nosi manji rizik od oštećenja. Ako vam nije jasno kolika je snaga vitamina C, odnosno sa čime biste ga mogli uporediti, nešto je jači od nanošenja čistog limnunovog soka na kosu, ali neuporedivo slabiji od blanša, čak i najrazblaženijeg.

Zanimljivost. Vitamin C jača koren dlake, umiruje osetljiv skalp sklon perutanju i podstiče rast kose. Šamponi sa vitaminom C se preporučuju u borbi protiv prekomernog opadanja kose.

U kojim slučajevima se može isprobati tretman uklanjanja neželjene farbe pomoću vitamina C? Ovo je alternativna, prilično bezbedna metoda koja se može primeniti bez „traženja dozvole od profesionalnog lica“. Njome se ne može posvetleti nefarbana kosa. Ova metoda je idealna ukoliko ste prirodno svetlokosi, ili farbate kosu u neku od plavih nijansi, pa ste sasvim slučajno, menjajući brend farbe za kosu ili isprobavajući novu nijansu, dobili mnogo tamniju boju nego što ste se nadali. U svim ostalim slučajevima, recimo posvetljivanje tamne farbane kose, kod koje je osnova pre farbanja bila takođe tamna, uspeh ovog tretmana nije potpuno zagarantovan. Da zaključim, ukoliko ste plavuša koja je prešla u tamniju nijansu i njome ste nezadovoljni, ovim tretmanom se delimično (ili potpuno) može ukloniti neželjena farba kako biste lakše vratili plavu boju kose.

Efikasnost metode ispiranja farbe sa kose vitaminom C. Kod onih koji se farbaju polu – trajnom farbom za kosu, učinak je gotovo stoprocetan. Na primer, ukoliko plavokosa osoba (prirodna ili farbana kosa) slučajno farbanjem dobije suviše tamnu nijansu i postane brineta, crvenokosa, takođe ukoliko se sa svetlom osnovom pokuša farbanje u neku „neon“ boju, ovim tretmanom može se ukloniti neželjena boja i ponovo imati boja pre farbanja. Važno je znati da se podrazumeva da ste se samo jednom ofarbali neželjenom nijansom!

* Ukoliko je kosa farbana trajnom farbom, tretmanom vitaminom C može se posvetleti kosu za par nijansi, kako bi se uspešnije uradilo farbanje u neku svetliju nijansu.

** Kod višestruko farbane kose istom nijansom (npr. tamno smeđe nijanse), tretman vitaminom C neće ukloniti farbu. Moguće je samo blago posvetljivanje, za nijansu do dve.

*** Višestruko farbana kosa crnom trajnom farbom neće posvetleti uz pomoć ove metode. Za njih je preporučljivija “soap capping“ metoda, opisana na ovom blogu.

Uspeh uklanjanja neželjene farbe ovom metodom. Uspeh zavisi od mnogih faktora. Presudni faktori su: brend farbe za kosu koji je korišćen, činjenica da li je korišćena trajna farba za kosu ili polu - trajna farba, takođe od toga koliko puta je kosa tretirana neželjenom bojom ali i od „stanja“ kose i teksture dlake.

Kako znati da li će ovaj metod pomoći? Ne možete sa sigurnošću da znate, dok ne probate, nažalost. Kao i sa mnogim drugim tretmanima za kosu, filozofija je „touch and go“ - probaš i onda znaš.

Ako se suviše plašite da isporbate treman, nemojte ga isprobavati! Najbolje je služiti se zdravom logikom. Ukoliko ste radoznali i skeptični u isto vreme, isprobajte tretman na jednom, skrivenom pramenu kose. Napravite smesu za ispiranje/posvetljivanje na bazi vitamina C, nanesite na jedan pramen kose, obmotajte pramen alu folijom i sačekajte. Proverite rezultate i prosudite sami.

Rizik od oštećenja kose. Ovo bi trebalo da je veoma nežna metoda za uklanjanje neželjene farbe sa kose i posvetljivanje. Dovoljno je indikativno to što nije neophodno nositi rukavice kako bi se smesa sa vitaminom C nanela na kosu. Kada se smesa drži na dlanu, ne oseća se nikakvo peckanje. To nam govori da je „hemikalija“ prilično blaga. Ako se bojite alergija, uradite „patch test“ pre nego isprobate. Ipak, nakon ovog tretmana, kosa je po malo suva i škripi na dodir, kao da je oprana nešto grubljim šamponom. Doduše, proces je reverzibilan. Potrebno je samo nakon tretmana koristiti regenerator ili masku za kosu, i kosa će povratiti vlagu. Nus - efekat je neverovatan sjaj kose nakon ovog tretmana.

Ukoliko je kosa izuzetno oštećena, ima procvetale vrhove, kosa je sklona lomljenju, ovaj tretman je može učiniti dodatno suvom. Međutim, kada je kosa u ovakvom stanju, svaki tretman, bilo da je farbanje, blajnhanje ili uklanjanje farbe u pitanju, dodatno će oštetiti kosu u ovakvom stanju.

U mom slučaju, tretman vitaminom C omogućio je posvetljivanje kose za jednu nijansu, kako bih iz „karamel“ nijanse sa crvenim prelivom prešla u „tamno badem plavu“. U primeru sa slike, držala sam tretman duplo kraće nego što je „propisano“, pa je efekat blaži. 


Beautymark: Iz crvene u tamno plavu nijansu, uklanjanjem farbe tretmanom na bazi vitamina C

Neophodno za ovaj tretman:

- Uobičajen šampon za kosu,  
- Vitamin C šumeće tablete ili vitamin C u prahu,  
- Nešto veća posuda za pravljenje smese,  
- Rukavice nisu obavezne.

Receptura

- U veću posudu treba staviti 2 - 3 kašike vitamina C u prahu ili 5 do 6 šumećih tableta. Beautymark: Tretman vitaminom C za uklanjanje farbe za kosu, receptura

- Pogodnije je raditi sa vitaminom C u prahu jer se brže rastvara.

- Ako se koriste šumeće tablete vitamina C, treba ih usitniti... Tabletama će trebati do sat vremena da se temeljno rastvore.Beautymark: Tretman vitaminom C za uklanjanje farbe za kosu, receptura

- Posudu sa šamponom i tabletama treba ostaviti na stranu nekih sat vremena dok se tabelete ne rastvore u šamponu. Oprez: Smesa će narasti zbog prisustva šumećih tableta i zapeniti, zato treba staviti sve u nešto veću posudu. 
Beautymark: Tretman vitaminom C za uklanjanje farbe za kosu, receptura


Priprema kose za tretman. Kosu treba oprati i blago isfrotirati.

Postupak. Na vlažnu kosu naneti gotovu smesu, temeljno od korena do vrhova. Ne treba rasčešljavati, već samo temeljno utrljati. Kosa se stavi pod plastičnu kapu i umota peškirom. Treba sačekati 45 minuta do 1 sata.

Nakon isteka vremena kosu treba isprati većom količinom vode, naneti regenerator ili masku za hidrataciju kose i zatim osušiti i oblikovati kosu uobičajeno.

Nakon završenog tretmana može se zaključiti o uspehu, o tome da li će biti neophodno farbanje kose ili stavljanje preliva. U nekim slučajem neželjena farba se potpuno ispere sa kose i prefarbavanje i toniranje je nepotrebno.

Još jednom, ovo je jednostavna, alternativna metoda čiji uspeh varira od slučaja do slučaja. Nisam profesionalni frizer, ali sam tehniku isprobala na svojoj kosi. Nisam oštetila kosu, posvetlela sam je za jednu nijansu i kosa mi je pritom dobila divan sjaj.


6 comments:

 1. Ja ovo definitivno moram da probam, baš zvuči interesantno :)

  ReplyDelete
 2. Hvala. :) Postaje sve popularnija. Preporučujem je između svake promene nijanse, da bi se obezbedilo ravnomernije prefarbavanje.

  ReplyDelete
 3. Ovo je odlično, puno hvala za savjet i ja ću da pokušam jer sad mi je kosa u bakrenoj boji , i željela bih da posvijetli bar malo ..
  lp

  ReplyDelete
 4. Hvala na savetu!!! Veceras sam bila primorana da ga isprobam.Cim sam se videla u ogledalu posle farbanja(menjala sam farbu) znala sam da mi ne gine c vitamin...osusila sam kosu posle farbanja u nadi da nece biti tako grozno,medjutim bilo je...otrcala do apoteke,kupila 10 c vitamin tableta,izmrvila ih,pomesala sa samponom,pokvasila kosu,nanela smesu,upakovala kesom i drzala sat vremena.Farba je potpuno sisla:-) Malo sam zuckasta sad,ali nema veze,presretna!!!!!

  ReplyDelete
 5. Uh, verujem, znam kakav je osećaj. Neželjenih žućkastih tonova ćeš se lako rešiti, bitno da je glavnina farbe isprana. Ta metoda je najefektnija kada se brzo odreaguje, odnosno kada se primeni čim se zaključi da dobijena nijansa nije zadovoljavajuća. Hvala ti puno na povratnoj informaciji!:)

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.