Sunday, March 30, 2014

Šta se nalazi u prosečnom antiperspirantu?

Na razmišljanje na ovu temu me je bacio razgovor sa koleginicom, koja dosad nije imala iskustva sa antiperspirantima, prvenstveno zbog straha da će izlaže kožu hemikalijama i zbog navoda u štampi i na internetu da su neke komponente antiperspiranata kancerogene. Od ranih tinejdžerskih dana koristim antiperspirante i skoro nkada nisam imala problema zbog njihove upotrebe i nikada se nisam obazirala na informacije koje kruže o tome da antiperpsiranti sadrže kancerogene sastojke. Bez  obzira što postoje takvi navodi, ni jedna studija dosad nije definitivno dokazala da su baš komponente iz antiperspiranata uzročnici kancera dojke ili Alchajmerove bolesti. Ipak, bacila sam pogled na sastojke nekih često zastupljenih brendova kod nas, i uočilanešto zanimljivo.. 

Beautymark: Šta se nalazi u prosečnom antiperspirantu?


Tu je, čak i kada to ne želimo sebi da priznamo!
- Oko 3% svetske populacije pati od prekomernog znijenja. Približno 100 miliona ljudi na planeti smatra znojenje svojim velikim problemom.
- Na telu imamo par miliona (2 – 5) znojnih žllezda. Najviše na dnu stopala! Znoj nema miris. Neprijatan miris izazivaju bakterije na koži oko mesta znojenja.
- Smatra se da znoj vegeterijanaca ima manje neprijatan miris.

Metode u brobi protiv prekomernog znojenja

1. Komercijalna rešenja.  Prvo rešenje, najmanje radikalno, u brobi protiv prekomernog znojenja je antiperspirant. Ovo kozmetičko sredstvo njačešće dolazi u formi spreja, stika ili roll – ona. Funkcioniše tako što aktivne komponente antiperspranta imaju sposobnost zatvaranja otvora znojnih žlezda. Treba razlikovati dezodorans od antiperspiranta. Dezodorans ne umanjuje znojenje, već samo maskira miris znoja. 

Beautymark: Metode u brobi protiv prekomernog znojenja

Začuđujuće, ali veliki proj orisnika ne nanosi pravilno antipersporant. Mnogi korisnici veruju da znaju kako se upotrebljava antiperspirant, ali u tome neverovatno greše. Lekari savetuju da se antiperspirant nanese pre spavanja, na sasvim čistu i potpuno suvu kožu. Nikako nemojte nanositi antiperspirant odmah nakon tuširanja, na tek peškirom obrisanu, vlažnu kožu. Izgubiće svoja svojstva. Nikada ga ne treba koristiti posle treninga, na znojavo telo. To je varvarski akt i potpuno je besmislen!

Postoje reguralni, drogerisjki antiperspiranti kao i klinički, koji se kupuju u apotekama, uz preporuku lekara.

2. Klinička rešenja. Drugi, daleko ozbiljniji metod rešavanja problema prekomernog znojenja je upotreba botoksa. Ovo je procedura kojoj se podrvrgavaju osobe sa patološki visokim nivooom znojenja. Uspeh je, po nekim studijama, 80.%.

MiraDRY, nova procedura, dozvoljena i osmišljena od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA). Procedura odobrena od strane američkog vladinog tela. uspešnost je 90%, procedura je neinvazivna, koristi se elektromagnetni talasi kojima se uništavaju znojne žlezde.

3. Alternativne metode u brobi protiv znojenja. Za one koji bi radije izbegli metode koje nude medicina ili kozmetičke kuće, postoje prirodne, neinvazivne metode rešavanja problema neugodnog mirisa znoja. Uglavnom ne mogu sprečiti znojenje, već samo neutrališu neprijatan miris znoja. Ove metode su blage ali, rruku na srce, najmanje efikasne ukoliko niste srećmik koji se veoma malo i retko znoji.  

I Glavne komponente komercijalnih anitperspiranata

Soli aluminijuma (aluminijum hlorohidrat, na listama sastojaka često pod ang. nazivom aluminium chlorohydrate) je najčešća komponenta antiperspiranata i dezodoranasa. Ima sposobnost menjanja PH kože i izaziva umanjeno znojenje.  

Kao standradna komponenta antiperspiranata dozvoljena je od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA). 

Toksičnost aluminijumovih soli u antiperspirantima. Dobro je dokumentovano da su aluminijumove soli koje ulaze u sastav antiperspiranata neurotoksini, izazivajući smetnje u funkcionisanju krvno – moždane barijere. Ljudski organizam izuzetno slabo apsorbuje jedinjenja aluminijuma putem kože. Međutim, ukoliko se to desi, oni se deponuju (nakupljaju)  u plućima, bubrezima i jetri.

Antiperspiranti i Alchajmerova bolest Američki Informacioni sitem procene rizika navodi da soli aluminijuma mogu biti dovoedene u vezu sa Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću. Rezlutati jedne studije, publikovani u martu 1998., u tadašnjem naučnom žurnalu Molekularna medicina danas, pod naslovom Da li upotreba antiperspiranata povećava rizik od bolesti povezanih sa izloženošću aluminjumu, uključujući Alchajmerovu? pokazali su da nema advekvatnih dokaza da je aluminijum iz atniperspiranta odgovovran za pojavu Alchajmerove bolsti ili progresivne demencije.  

Antiperspiranti i rak dojke. Postojala je velika bojazan među potroša;ima da su aluminijumove soli iz antiperspiranata iyazivači raka dojke. Rezultati jedne studije iz 2004, publikovane u Žurnalu plodnosti i ženskog zdravlja, ukazuju da nema nikakve povezanosti između aktivnih komponenti antiperspiranata i kancera dojke. Američko onkološko društvo takođe odbacuje bilo kakvu povezanost između oboljenja raka dojke i aluminijumskih komponenti u antiperspirantima. 2002. američki Nacionalni institut za borbu protiv kancera je je takođe odbacio ovakve tvrdnje. 

Beautymark: Potencijalna veza između raka dojke i upotrebe antiperspiranata

U jednom članaku iz decembra, 2003. u Evropskom žurnalu za borbu protiv kancera,  ukazano je na mogućnost da se telo izlaže rizičnoj dozi aluminijuma i time povećava rrizik od kancera dojke nanošenjem antiperspiranata na kožu odmah nakon brijanja. To, možda, ima smisla. Odbrambena moć kože nakon brijanja je smanjena.

Otkud onda svi ti navodi o vezi izneđu upotrebe anitperspiranata i raka dojke? Nema čvrstih naučnih dokaza, tvrde eminentni naučnici i onkološke asocijacije. Odgovor je jednostavan. Takve tvrdnje najčešće kruže u magazinima o ženskom zdravlju i na inaternetu. Ovi mediji su fantastično oruđe u rukama kozmetičkih kompanija. Dok se naučnici trude da odgonetnu pravu istinu, kozmetičke kompanije i njihovi promoteri širenjem glasina se, bez ikakve potrebe da dokazuju svoje tvrdnje, bore za što veći deo kolača koji predstavlja najmanje 100 miliona korisnika antiperspiranata širom sveta! Multimilijarderska trka za prevlast na tržištu Makrketing.

Linije antiperspiranata bez aluminijuma su Alvera, Weleda i PitRock.

Akohol (u list. sast. eng. Alcohol). Aktivne komponente antiperspiranata, poput soli aluminijuma, su često rastvorene u alkoholu. U dodiru sa kožom, alkohol veoma brzo isparava. Alkohola ima najčešće u antiperpirantima u roll - on formi.  Alkohol je poznat iritant kože. Osobe sa osetljivom kožom trebada izbegavaju antipersprante sa alkoholom.

Emolijansi. Ulja, poput ricinusovog (u list. sast. eng. castor oil), mineralnog (u list. sast. eng. mineral oil) ili suncokretovog (sunflower oil) se dodaju antiperspirantima radi lakšeg nanošenja preparata na kožu. Takođe, ovi emolijnasi sprečavaju da se proizvod isuši na koži i pertvori u praškastu materiju.

Formaldehid (eng. formaldehyde i jedinjenja koja oslobađaju formaldehid). Ova jedinjenja su česti sastojci šampona i tečnih dečijih sapuna. Koriste se kao konzervansi. Sprešavaju razvoj bakterija u tečnim proizvodima za negu. Mogu biti apsorbovana putem kože. Ima podataka da su izazivači kožnih iritacija i kancera (američki Nacionalni toksikološki program i Internacionalna agencija za istraživanje kancera).

Formaldehid ulazi u sastav lakova i lepkovaa za nokte , lepka za trepavice, gelovima i penama za kosu kao i u dezodoransima. U listama sastojaka na engleskom ove komponente se kriju pod nazivima kao što su: formaldehyde, quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

Ionol (Butilisani hidroksitoluen ,BHT, butilhidroksitoluen) je antioksidans, sastojak koji sprečava desstabilizaciju antiperspiranta u kontaktu sa vazduhom.

Parabeni.  Ova jedinjenja se dodaju kozmetičkim preparatima kako bi sprečili pojavu bakterija i gljivica u njima. U nekoliko malih studija o raku dojke navodi se da su u rakom zarašenom tkivu pronađeni tragovi parabena. Ipak, iste studije nisu uspele da dokažu da su parabeni izazivači kancera dojke, niti da su paraabeni detektovani u bolesnom tkivu poticali baš od antiperspiranata. U današnje vreme, sve je više brendova koji ne koriste ova jedinjenja. U listi sastojaka se prepoznaju po sufiku –paraben, na primer  -methylparaben  i -propylparaben.

Parfem. (u list. sast. eng. Perfume) Čest satojak antiperspiranata. Ove komponente su već dokazani iritanti kože, i osobe sa osetljivom kožom bi trebalo da se opredele za antiperspirante bez mirisa.

PEG distearati (u list. sast. eng. PEG – distearates) Polietlien glikol distearati (PEG) ulaze u sastav antiperspiranata kao emulgatori. Omogućavaju lakše uklanjanje preparata prilikom kupanja. Treba izbegavati ove sastojke ukoliko je koža nadražena ili oštećena.

Talk (talcum powder). Održava osećaj suvoće ispod pazuha, upijajući višak vlage.

Triklosan. Antibakterijski agens u antiperspirantima.  Neki smatraju da izloženost ovom jedinjenju može izazvati rizik od alergija. Jedna studija na tu temu iz 2006. je dovela u vezu izloženost trikolsanu sa pojavom kontaktnog dermatitisa .EPA (Američka agencija za zaštitu životne sredine). je u svom izveštaju iz 2008. odbacila sve navedene spekulacije o povezanosti ovog jedinjenja sa alergijama.

Proizvodi bazirani na kalijum alum – u (eng. potassium alum). Smatraju se bezbednijim jer je kalijum – alum veći molekul od aluminijum hlorohidrata pa ga naše telo ne može apsotbovati. Na ovim komponentama se baziraju antiperspiranti brendova Burtćs Bees i  JASSON.

Većina ovih sastojaka se može naći u antiperspirantima brendova zastupljenih u drogerijama i supermarketima.  Nivea, Avnn i Dove. sadrže soli aluminijuma kao aktivnu komponentu kao i  alkohol, parfem, limonen (osveživač i odmašćivač, iritant kože u povišenim dozama), linalool (osveživač, mirisna komponenta, potencijalni iritant kože) , alfa – izometil jonon (sintetički osveživač, poznat alergen i iritant kože), benzil benzoat (osveživač i rastvarač, potencijalni iritant kože), butilfenil metilrpopional (veštački osveživač, iritant i alergen), propilen glikol (emolijans i rastvarač, iritant kože i imunotoksin),  itd. Fa antiperspiranti sadrže soli aluminijuma kao aktivnu supstancu, s tim što su im liste sastojaka uglavnom kraće i uglavnom ne sadrže alkohol. Adidas antiperspiranti sadrže AZG kao aktivnu spustancu –kombinaciju monomernih i polimernih jona cinka i aluminijuma i hidroksida, hlorida i glicina

II Kućne (alternativne)  metode u borbi protiv prekomernog znojenja

Za sve koji ne žele da podvrgavaju svoju kožu raznim iritantima i alergenima i one koji nemaju naročitih problema sa znojenjem, postoje neinvazivne alternative. Većinu sastojaka svi imaju u svojoj kuhinji. 

Beautymark: Alternativne metode u borbi protiv znojenja
Internet je prepun korisnih saveta i recepata za spravljanje domaćih  antiperspiranata.

Soda bikarbona može da pomogne. Malo sode bikarbone pomešajte sa voodm, ali je ne treba rastvarati. Mešavinu naneti na predeo pazuha. Takođe, možete napraviti sopstveni antiperspirant  od kukuruznog skorba i sode bikarbone. Pomešajte ove dve komponente u razneri 5:1 i dobičete prah kojim možete rešiti problem znoja ispod pazuha.

Limunov sok. Mnogi zagovorenici organske kozmetike savetuju upoterbu limunovog soka kako bi se neutralisao miris znoja. Limunska kiselina ima antiseptička svosjtva. Ipak, ovo je izvanredno nepraktično, a postoji i rizik od iritacije ukoliko pokušate sa ovom metodom nakaon depilacije pazuha.

Domaći antiperspirant. Evo jednog od stotina domaćih recepata...

Potrebno je...
¼ šoljice sode bikarbone,  
¼ šoljice kukuruznog skroba,
5 kašika kokosovog ulja.
Pomešati prvo praškaste sastojke a zatim dodati ulje, mešajući  sve dok se ne dobije homogena, glatka smesa.  Sipati u čistu posudicu i čuvati na hladnom mestu. Ovo je domaća verzija stika. 

Beautymark: Alternativne metode u borbi protiv znojenja
Moje skustvo sa antiperspirantima. Na žalost, domaće alternative za antiperspirant ne koristim, jer mi prljaju odeću. Ne spadam u antiperspiranata znojave osobe, ali ipak koristim klasičan antiperspirant. Upotrebljavam prozirne antiperspirante, u formi roll on – a. Antiperspiranti na bazi alkohola iritiraju moju kožu, pa ih izbegavam. Takođe, izbegavam one sa produženim dejstvom “48h“ ili “72h“, jer uglavnom imaju dugu listu sastojaka, veći broj iritanata kože i na mojoj koži izaizvaju jake upale. Nikakvih drugih problema nema sa asnitperspirantima.

Što se tiče zdrvastvenih rizika koje sa sobom nosi upotreba antiperspiranata... Potpuno sma ubeđena da ovi proizvodi obiluju za kožu iritirajućim supstancama. Imam osetljivu kožu i ona mi je najbolji pokazatelj kvaliteta prroizvoda. Svesna sma, takođe, da se kozmetičke kuće služe raznim trikovima da prkriju pravi sastav svojih proizvoda, koristeći sinonime, trivijalne nazive i skraćenice da bi zbunile potrošače. Često nisu u obavezi da navedu sve sastojke, pa znam da ukoliko na lisiti sastojaka ne prrepoznam neku komponentu, to ne znači da se ona ane krije u proizvodu. Što se tiče toksičnosti i kancerogenosti aluminnijumovih soli, zasad se trudim da ne brinem o tome, jer nema adekvatnih dokaza na tu temu. I dalje koristim antiperspirante na bazi aluminijuma

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.